Lazuli Doet Deurne Dicht
Lazuli Doet Deurne Dicht
Meer over Doe Deurne Dicht
Hoe overtuig je mensen om een bezwaarschrift in te dienen?
Doe Deurne Dicht vraagt zich af:
- hoe je zoveel mogelijk mensen buiten je eigen bubbel kan bereiken en overtuigen om een bezwaarschrift in te dienen?
- wie onder jullie wat al probeerde? Wat werkte? Wat werkte niet?
Doe Deurne Dicht voert actie aan stadhuis
Slechts één vraag: Dien mee bezwaar in!
Dag Lazuli.
Toen bij ons in de buurt een vergunningsaanvraag liep voor een megavarkensstal, werden buurtbewoners ook gevraagd een bezwaarschrift in te dienen. Dit gebeuren was aan ons voorbij gegaan, ware het niet dat we een persoonlijke brief in de bus vonden met duiding bij de case en de vraag om te reageren. Wat hielp was een opsomming van alle elementen die strikt juridisch in zo’n bezwaarschrift moeten staan. En de vraag om ook de eigen buren aan te porren hetzelfde te doen. Succes!
Dag Elke, bedankt voor je feedback! Dat lijkt me inderdaad een heel goed idee. Vliegerplein en Doe Deurne Dicht zijn ook bezig met het toegankelijker te maken om bezwaar in te dienen, bijv via een voorbeeld of procedure met uitleg online.
Dag Lazuli! Met Red Oostmolen zijn we er in geslaagd om meer dan tweehonderd mensen te motiveren om een bezwaarschrift in te dienen op twee manieren: we hebben modelbezwaarschriften gemaakt en verspreid via Facebook (een open pagina met algemene informatie, waar voor wie bezwaarschrift wilde indienen een gesloten groep aan verbonden was). Zo hebben meer dan 60 mensen zelfstandig hun bezwaar ingediend. Verder hebben we gewerkt met een collectief bezwaarschrift, waarvoor we deur aan deur zijn langs gegaan met de vraag om met naam en toenaam, adres en handtekening hun bezwaar kenbaar te maken. Maar alles begint uiteraard bij de vraag of je bezwaar iets betreft wat mensen echt als nodig en belangrijk ervaren.
Hoi Gie, dank je wel!
Een modelbezwaarschrift is inderdaad ook iets dat we gaan gebruiken.
We spelen ook met het idee van een collectieve bezwaarschrift maar dachten dat deze persoonlijke info zomaar vrij geven aan ‘random’ mensen misschien iets zou zijn dat mensen afschrikt. Daarnaast zijn velen op het moment dat je hen aanspreekt vaak met iets bezig of onderweg en hebben ze misschien geen tijd dus willen ze dat rustig alleen bekijken. Het is altijd een uitdaging om het juiste moment of de juiste methode te vinden :). Wel blij om te horen dat jullie dit hebben gedaan en er zoveel hebben verzameld, inspirerend!
De noden van anderen aanvoelen is een zeer terechte eerste stap. Daarvoor zijn we enkele keren in gesprek gegaan met buurtbewoners en is ook iets waar organisaties als Vliegerplein al een tijdje mee bezig zijn.
Deep canvassingen is daar ook een hele goede methode voor. Het gesprek is dan echt gebaseerd op vragen stellen, luisteren en proberen gemeenschappelijk begrip te creëren. Je probeert de andere niet te ‘overtuigen’ of iets te ‘verkopen’.
Deep canvassing*
Je kan ook eens je licht opsteken bij de BeerschotBuren in Edegem. Zij hebben 1421 bezwaarschriften verzameld tegen de bouw van 47 appartementen en 4 huizen in een parktuin midden in een huizenblok.
Aha, goeie tip! Merci!