’t Verzet van Bernadette

De Sint-Bernadettewijk, een sociale woonwijk in Gent, kwam in 2018 negatief in het nieuws: mensen betaalden huur voor woningen die in erg slechte tot onbewoonbare staat verkeerden. 

Toen de sociale huisvestingsmaatschappij besliste om de volledige wijk te slopen, verenigden enkele actievoerders zich in het actiecomité Bernadette Blijft met de vraag om ‘blok per blok’ te renoveren in plaats van alles ineens te slopen. Zo zou de gemeenschap samen kunnen blijven. Er kwamen petities, protestacties, een strijdlied en zelfs een rechtszaak. Uiteindelijk moesten ze zich alsnog neerleggen bij de beslissing om te slopen.

In de documentaire ’t Verzet van Bernadette kijken buurtbewoners en actievoerders terug op hun protest tegen het verdwijnen van de sociale woonwijk.

De docu is gemaakt door enkele studenten die een van de huisjes in de wijk kraakten uit protest. 

Een van die studenten is Simon Clement. Hij is – samen met drie andere geëngageerde burgers – te gast op ons inspiratiemoment ‘Hoe burgerinitiatieven aan politiek doen’

Sara Logghe, podcastmaker, gaat live in gesprek met geëngageerde burgers over wat hen drijft om de samenleving te veranderen, over wat het betekent ‘aan politiek te doen’, ook in een lokale context als Gent, over de manieren waarop ze het – anders? – aanpakken.

Heb je interesse in waarom burgers zich engageren in een actiecomité zoals Bernadette Blijft? Kom dan zeker naar de sessie ‘Wie is er bang van de boze burger’? Socius ging praten met enkele actiecomités. We leggen hun ervaringen en inzichten voor aan een expertenpanel: Raf Pauly, Veerle De Beuckeleer en Bram Vandromme.

Kijk je ’t Verzet van Bernadette liever op groot scherm, dan nodigt Simon Clement je graag uit op 16 oktober op Café Trefpunt in Gent.