Aflevering 6: Ik ben politiek!

In deze aflevering gaat podcastmaker Sarah Logghe in gesprek met de Knack-Helden van de Democratie, met Najila Aloui, sociaal-cultureel werker bij Avansa Citizenne en met Thijs van Mierlo, directeur van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners in Nederland.

Inspiratie

  • In het najaar gingen Knack, Socius, De Federatie, De Ambrassade en het Hannah Arendt Instituut op zoek naar initiatieven die de democratie versterken. Uit 125 inzendingen selecteerde de jury 5 kanshebbers: Djapo, Woonzaak, De Zuidpoort vzw, AfroMedica & Coop Centraal. Beste Burger van De Zuidpoort, een recept voor beleidsparticipatie voor alle burgers, kwam als winnaar uit de bus. Ook Djapo viel in de prijzen: zij wonnen de publieksprijs. Zowel de jury- als de publiekswinnaar werden op 20 april tijdens het Facts to Act-festival van het Hannah Arendt Instituut gehuldigd. 
  • Met Beste Burger probeert De Zuidpoort de twee werelden met elkaar te verbinden en mensen in een kwetsbare positie te betrekken in beleid. Hoe kunnen we die groep terug laten deelnemen aan de democratie? Wat hebben ze nodig om aan beleid te kunnen participeren? 
  • LSA bewoners is een vereniging van bewonersinitiatieven in heel Nederland. We behartigen de belangen van en delen kennis met bewonersinitiatieven.
  • Avansa Citizenne zet samen met Brusselaars projecten en activiteiten op waarbij het dagelijks (samen)leven het vertrekpunt is. Ze versterken mensen, wakkeren hun engagement aan en stimuleren Brussels burgerschap.