Aflevering 5: Versterk de stem!

In deze aflevering komen Arne De Jaegere, Romain en Lydie van Grijs aan Zet (Avansa MZW), Mary Edna Lamnteh van Sankaa en Rebecca Thys van Vives Hogeschool aan het woord. Zij vertellen hoe we alle stemmen zichtbaar en hoorbaar kunnen en moeten maken.

Inspiratie

  • Arne De Jaegere is stafmedewerker filosofie, samenleving en actualiteit bij Avansa MZW. Hij is ook actief als theatermaker bij theatercollectief Het Bataljong. Dat is een compagnie van jonge theatermakers en spelers, opgericht in 2015 en gevestigd in Kortrijk. Ze bestaat uit een groep twintigers die staan te popelen om te maken en te spelen. Zij worden hierbij geflankeerd door verscheidene mensen met professionele ervaring op gebied van theater.
  • We wonen de repetitie van De Generatie van Grijs aan Zet bij in het Cultuurcentrum in Harelbeke. De Generatie, de theatervoorstelling in de schoot van Grijs aan Zet, ging in première op 30 maart 2023 in Kortrijk. Ze speelden ook in Harelbeke, Roeselare, Eeklo, Merelbeke, Gent, Kortrijk …
  • Grijs aan Zet trok een jaar lang naar woonzorgcentra, serviceflats, mensen thuis, dorpshuizen en bijeenkomsten van senioren om er te luisteren naar hun verhalen. In het boek Grijs aan Zet (uitgegeven bij Maklu) staan hun ontroerende verhalen. Die legden ze voor aan 18 experten: gerontologen, onderzoekers in de mensenrechten, rechters en professionals uit de ouderensector. Zij maakten een schets van wat fout loopt, maar vooral: wat en hoe het beter kan.
  • Romain en Lydie spelen allebei in De Generatie. Op de blog van Grijs aan Zet lees je ook hun ervaringen.
  • Mary Edna Lamnteh werkt als projectverantwoordelijke Racisme Ontrafeld & Gekleurde Wijsheid en beleidsmedewerker bij SANKAA.
  • SANKAA is een democratische en pluralistische sociaal-culturele vereniging. Ze overkoepelen zowel verenigingen verbonden met de Afrikaanse gemeenschappen als verenigingen met een thematische werking.
  • Racisme Ontrafeld, lees de inzichten rond het onderzoek over racisme. Heel wat studies wijzen uit dat de Afrikaanse gemeenschappen in België geconfronteerd worden met allerhande vormen van discriminatie en racisme en dat hun sociaal-economisch potentieel vaak onderbenut blijft.
  • Rebecca Thys schreef een doctoraat over zelforganisaties.
  • Een van de burgerinitiatieven waarover ze praat, is, Samen voor Morgen, opgericht door Ghizlane Zaid. Samen Voor Morgen is een burgerinitiatief dat door het ontwikkelen van mobiele tools samen bouwt aan een toekomst waarin alle kinderen zichzelf kunnen ontplooien in een wij – samenleving.