Aflevering 4: Samen sterk!

In deze aflevering komen Chris François van opgewekTienen, Els Van den Broeck van Mobiel 21 en Filip De Rynck (UGent) aan het woord. Audiomaker Sara Logghe van allespodcast is je gastvrouw.

Inspiratie

  • opgewekTienen is een open en onafhankelijke burgerbeweging. Ze versterken de samenhorigheid en stimuleren burgers om initiatief te nemen. Zo maken ze het leven en wonen in de stad en haar dorpen zo aangenaam, sociaal en duurzaam mogelijk.
  • Chris François is voorzitter van opgewekTienen.
  • De podcast wordt opgenomen tijdens de Lazuur. De wedstrijd verwijst naar het lazuur-blauw uit de Tiense vlag en het wapenschild. Met de Lazuur willen ze de samenwerking in de Tiense wijken en dorpen aanwakkeren en nieuwe ontmoetingen mogelijk maken. De Lazuur is een aflossingswedstrijd met teams uit de verschillende wijken en dorpen van Tienen. De wedstrijd wordt elk jaar gehouden op de Kweikersdag, niet toevallig de Tiense feestdag (zaterdag voorafgaand aan 10 oktober). De deelnemers moeten onderweg een zelfgemaakt schaap dragen. Tienen heeft iets met schapen. Tienenaars hebben als spot- en geuzennaam niet alleen ‘Kweikers’, maar ook ‘Schapenkoppen’. Naar aanleiding van de Lazuur werd een sportieve uitdaging uitgevonden: het ‘Schaapdragen’. De deelnemers lossen elkaar af door middel van het overdragen van ‘het schaap’. Elke contrei maakt haar eigen schaap dat voldoet aan een aantal vereisten (o.m. volume van 0,5 tot 1m³ en een gewicht van minimum 4 kg).
  • Chris vermeldt ook andere projecten van opgewekTienen zoals het Soepcafé en de Computerclub 33CC. Het Soepcafé bundelt de krachten om voedseloverschotten van lokale winkels te verwerken tot heerlijke soep. De soep wordt gratis uitgedeeld tijdens plaatselijk activiteiten. 33CC streeft een open werking na die mensen samenbrengt rond IT en IT ondersteuning biedt aan burgers en verenigingen in de stad.
  • Mobiel 21 is specialist in duurzame mobiliteit. Mobiliteit als hefboom voor een gezondere, duurzamere en rechtvaardigere wereld. Daar geloven ze bij Mobiel 21 rotsvast in. Met impactvolle initiatieven, campagnes en onafhankelijk onderzoek helpen we burgers en beleidsmakers om bewust te kiezen voor meer mensvriendelijke straten en buurten.
  • Els Van den Broeck is directeur van Mobiel 21.
  • Filip De Rynck is hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Gent. Hij deed ook ervaring op in het opbouwwerk, in het vormingswerk en bij de Koning Boudewijnstichting.
  • Els en Filip hebben het over de verschillende dimensies van samenwerken.
  • Filip vermeldt initiatieven zoals burgerbudgetten, het wijkbudget in Gent en burgerbegrotingen.

Foto’s