Inspirerende podcasts

Een podcast is een online audioverhaal dat je kan beluisteren op je smartphone, tablet of computer, waar en wanneer je wil. Er bestaan heel veel verschillende podcasts. Van nieuws tot persoonlijke verhalen. Van talkshow tot poëzie. Van fictie tot non-fictie.

In dit lijstje vind je podcasts uit het werkveld die goed passen bij Allemaal Politiek.

Allemaal Politiek

In deze podcast toont Socius je in zes afleveringen hoe je geen politicus moet zijn om verandering mogelijk te maken. Elke aflevering heeft een ander vertrekpunt, gaat samen met jou op verkenning en laat praktijkwerkers en andere experten aan het woord.

Vuurkant van Avansa Antwerpen

De podcast Vuurkant geeft het woord aan geëngageerde, bevlogen mensen. Mensen die zich inzetten voor verandering.

Avansa regio Antwerpen geeft stem aan burgers. Via cocreatie zoeken ze samen oplossingen voor maatschappelijk relevante vraagstukken. Samen streven ze naar een betere samenleving.

Vuurkant geeft stem aan ‘veranderaars’. We volgen bevlogen mensen die zich engageren om iets ten goede te keren. Elke aflevering laat liefst één, maximum twee betrokken burgers aan het woord. We hebben het over hun drive. Waar die vandaan komt en waar die heen moet leiden. We vragen waar ze hun vuur blijven halen, ook als de werkelijkheid misschien niet altijd warm loopt voor hun idealen. En wat als het vuur dooft?

Alles wordt beter

Alles Wordt Beter is dé podcast die zin geeft in de toekomst. Met andere stemmen, nieuwe verhalen en verrassende perspectieven.

Het is een samenwerking tussen verschillende media en denktanks: MO*, Apache, De Wereld Morgen, Lava Media, Oikos – Denktank voor Sociaal-Ecologische Verandering, Masereelfonds, Beweging.net, Samenleving & Politiek, Kif Kif Beweging.

ReactToRacism

De podcast ReactToRacism gaat over hoe je op racisme kan reageren. Er zijn 5 afleveringen, elk met een eigen insteek. Je krijgt handvatten voor situaties waarin je omstaander bent, maar ook als ouder in het opvoeden van je kinderen, als werkgever/collega in je werkomgeving en voor situaties waarin je een gesprek hebt. Eén aflevering is gewijd aan de impact van racisme op de gezondheid. Je hoort een interview met een deskundige en tussendoor krijg je getuigenissen van mensen die doelwit zijn en mensen die (re)ageerden tegen racisme.

Er is trouwens ook een website reacttoracism.be met enorm veel getuigenissen van mensen die bv. gesteund werden door een reactie. We geven tips en uitleg vanuit die verhalen over wat zinvol is om te doen, op de verschillende niveaus (persoonlijk, interpersoonlijk, structureel)

Rebelle Openhartig

Wat hebben hartproblemen te maken met gendergelijkheid?

Vrouwen- en mannenharten zijn anders. Maar velen, ook zorgverleners, weten dat niet. We gaan in de geneeskunde nog altijd uit van het mannenlichaam als de norm. Symptomen die zich meestal voordoen bij vrouwen worden daarom vaak niet (op tijd) herkend. Daarnaast zijn er specifieke risicofactoren verbonden aan zwangerschap, borstkanker en menopauze, maar daar zijn we ons niet bewust van. En ook eventuele behandelingen zijn niet altijd op maat van het vrouwenlijf afgesteld. Spoiler: dit kost mensenlevens.

Dit is Rebelle Openhartig. In vier afleveringen duikt host Kelia Kaniki Masengo in het vrouwenhart. Want het feit dat dat wat anders klopt, mag vrouwen niet langer het leven kosten.

You Do You

You do You, een gloednieuwe podcast over zelfacceptatie.
In de eerste aflevering richten de hosts de spotlight op zichzelf. Ze hebben het over zelfacceptatie en wat dit betekent voor hen.

Revolutie met een koekje

Revolutie met een koekje is een gezellige podcast over samenleving en politiek, met een radicale insteek. Hoe draait de wereld en kan het ook anders? Wat moeten we daarvoor zeker begrijpen? Elke aflevering zitten Dimitri Neyt en Joeri Van der Sype samen voor een scherp gesprek. Altijd met een theetje en een koekje, als het kan met een boeiende gast. Input van luisteraars is het hoogste goed. Samen denken we na over een radicaal andere toekomst.