
Gerda maakt de droom van Konekt waar
Begin dit jaar knipte Konekt het lintje door van een nieuwe inclusiehub in Leuven. Een jaar voordat ook in Gent eenzelfde hub haar deuren zal openen. Met de inclusiehubs wil de sociaal-culturele organisatie aantonen hoe ook gebouwen een hefboom en verbindingsmiddel voor een warmere samenleving kunnen zijn.
Konekt gaat radicaal voor een wereld waarin personen met en zonder handicap een bijdrage kunnen leveren vanuit hun talent. De gebouwen in Gent en Leuven worden daarom vrijruimtes waar personen met en zonder beperking elkaar ontmoeten. Waar buurtbewoners, organisaties en bedrijven passeren om te ondernemen en bij te leren. Kortom, plekken “waar de energie en goede vibes van de muren spatten”.
Van de nieuwe hub in Leuven zou er evenwel geen sprake zijn zonder het engagement van Gerda Peeters. Een gedreven dame met een droom én “een sociaal plan”.
“Veertig jaar geleden trouwde ik met Jef. We waren een jong koppel en helemaal mee met het verhaal van mei ‘68. Dat waren boeiende tijden: het rapport van de club van Rome, het ontstaan van de groene beweging … In ons jong enthousiasme wilden we iets doen aan de problemen die we zagen en de wereld verbeteren. We hadden het plan om een soort ecologisch laboratorium op te richten waar de vele amateurs, knutselaars die bijvoorbeeld bezig waren met de ontwikkeling van de eerste zonnepanelen in contact te brengen met studenten en ingenieurs. Mensen die hen zouden kunnen helpen in hun zoektocht. We hoorden dat er een oud naaiatelier in de Pieter Nollekenssstraat failliet was gegaan en te koop stond. We gingen kijken en hebben het pand begin jaren 90 aangekocht met de bedoeling om er een ecologisch laboratorium in op te starten.
Spijtig genoeg is mijn man enkele jaren later ziek geworden en kwam er niets van die mooie droom die we hadden. Zeker niet toen Jef in 2000 overleed. Op dat moment kwam de vraag wat we met het atelier zouden doen. Mijn kinderen hadden de ecologische microbe van hun papa geërfd en waren ook heel erg begaan met het idee om met het gebouw iets goeds, iets moois te doen. Financieel was dat een uitdaging. Het gebouw was ondertussen al behoorlijk vervallen. Het dak lekte en het was duidelijk dat er dus serieuze onderhoudswerken nodig waren.”
Deelatelier voor de wijk
“Op het ogenblik dat we met die vragen zaten, stak een aantal jonge gezinnen de hoofden bij elkaar omdat zij met een idee speelden. De stad Leuven had de projectoproep Kom op voor je wijk gelanceerd en zij wilden een deelatelier startten. Een plek waar mensen uit de wijk dingen kunnen lenen die ze maar af en toe nodig hebben: een maaier, stoelen en servies om een feest te organiseren …
Ze hoorden dat het oude naaiatelier leeg stond en klopten aan. Dat was voor ons een heel mooi project. We boden dus graag die ruimte aan. En zo vond het deelatelier bij ons onderdak.”
Een plek voor Konekt
“Uiteraard hield dat het verval van het gebouw niet tegen en bleven we uitkijken naar een meer permanente oplossing. Toevallig kwam ik in contact met iemand van de vzw Konekt. Ik kende de organisatie niet, maar ik hoorde dat ze op zoek waren naar een groot gebouw in de buurt van het station van Leuven dat ook rolstoeltoegankelijk was. Toen vielen de puzzelstukjes voor mij op hun plaats. Ik kom uit de sociale sector en kon me helemaal vinden in de werking van Konekt. De mensen van Konekt waren zelf ook heel enthousiast over de locatie en zo zijn we snel tot een overeenkomst gekomen.
De erfpacht van vijftig jaar die we afsloten, omvatte wel een aantal afspraken. Zo stonden mijn kinderen en ik erop dat het gebouw volledig ecologisch en duurzaam verbouwd zou worden en het deelatelier moest haar plek kunnen behouden. Dat waren best dwingende voorwaarden. Het was spannend om de definitieve beslissing van Konekt af te wachten. Maar dat bleek voor niets nodig. Integendeel. Konekt stond helemaal achter onze visie en het behoud van het deelatelier was eerder een pluspunt voor hen. Ze wilden zich met hun werking echt in de buurt integreren en het deelatelier was dus al een mooie eerste stap. Zo werd mijn sociaal plan via Konekt gerealiseerd. De kinderen waren heel tevreden met de duurzame verbouwing en de wijk kan blijven rekenen op het deelatelier. Een win-win-winsituatie.”
Wil je meer weten over de werking van Konekt, bekijk hier de video.
Foto: © Konekt