Jongeren zetten zich in voor onze maatschappij

De Samenlevingsdienst verenigt meer dan 1.500 organisaties rond één doel: een officiële Samenlevingsdienst invoeren in België voor jongeren van 18 tot 25 jaar. De dienst ontstond eind 2007 als een vzw met een volledige autonomie, onafhankelijk van de politiek, ideologie of communautaire werking. De organisatie is gebaseerd op drie pijlers: referentieorganisatie, initiatiefnemer en lobbyorganisatie.

Riva

“Ik ben Riva, 18 jaar en zat heel mijn leven op een Steinerschool. Na mijn middelbareschooltijd was ik erg moe van al het werk en de stress die daarbij kwam kijken. Ik wilde er even tussenuit door iets te doen waar ik veel energie uit haal. Ik doe nu een Samenlevingsdienst bij Fabota, een naschoolse kinderwerking. Ondertussen heb ik mijn plekje gevonden en ben ik heel tevreden. Mijn collega’s zijn erg vriendelijk en ook de sfeer in mijn gastorganisatie zit goed.”

Riva is slechts één van de honderden enthousiastelingen per jaar die energie halen uit hun Samenlevingsdienst. Als Platform voor de Samenlevingsdienst organiseren ze projecten van 6 maanden voor jongeren in België tussen de 18 en 25 jaar. Daarbij zetten ze zich vrijwillig in voor de maatschappij (in sectoren zoals de zorg, cultuur, onderwijs …). Dat doen ze door aan de slag te gaan in een gastorganisatie naar keuze. Daarnaast nemen ze deel aan allerlei vormingen. Ze hebben de ambitie om jongeren op die manier de tijd te geven na te denken over welke richting ze uit willen in hun leven en hen kennis te laten maken met wat de maatschappij hen te bieden heeft. Door hun engagement nemen ze bovendien deel aan de maatschappij waarin ze opgroeien, een belangrijke vorm van burgerschap.

Patrick Loobuyck

“De Samenlevingsdienst is een project dat jezelf ten goede komt en je gevoelig maakt om ook in de toekomst bij te dragen aan de samenleving”

Ruben

Ook Ruben (20 jaar) kan erover meespreken. Na zijn middelbareschooltijd liep hij wat verloren, maar na wat opzoekwerk kwam hij bij de Samenlevingsdienst terecht. “Ik werk nu al enkele weken bij mijn gastorganisatie De Veerman, in de kunstensector dus. Het verloopt heel vlot, dit is iets wat me echt ligt en compleet het tegenovergestelde is van de vakken die ik vroeger op school volgde. Ik heb ook al veel interessante vormingen gekregen die goed in elkaar zitten.”

Tijdens de vormingen waarover Ruben het heeft, leren de jongeren om kritische en geëngageerde burgers te worden. Het zijn dagen waarop ze in groep, naast hun project in de gastorganisatie, leren omgaan met diverse thema’s zoals democratie en ons politiek systeem, veerkracht en verbindend communiceren. Ze komen er tegelijkertijd ook in aanraking met andere standpunten. Net zoals tijdens de ‘werven’ die ze organiseren trouwens: dagen waarop jongeren samen de handen uit de mouwen steken, een vorm van gemeenschappelijk vrijwilligerswerk als het ware. Denk daarbij aan het renoveren van een kerk of het helpen opruimen na een overstroming. Door hen samen dingen te laten beleven, hopen ze hen het belang van dialoog, wederzijds respect, gemeenschappelijke referentiekaders en samenhang mee te geven.

Filip

Het is die samenhang die ook voor Filip (23) belangrijk is. Hij doet zijn Samenlevingsdienst bij Kinderboerderij Rivierenhof. Dat geeft hem naar eigen zeggen de kans om naar buiten te komen en kinderen blij te maken. “Vandaag wordt van jongeren verwacht dat ze verder studeren en dan gaan werken. Hier ben ik in de buitenlucht en kan ik praten met mensen. Ik voel me opnieuw comfortabel met mijn sociaal leven, aangezien ik nu de kans krijg om opnieuw mensen te leren kennen.”

Dat het traject dat jongeren bij de Samenlevingsdienst volgen wel degelijk nuttig is en bijdraagt aan hun verdere leven, wordt ook onderschreven door de tal van prominente personen die het ondersteunen. Ignaas Devisch – professor filosofie, medische filosofie en ethiek aan de UGent – zit in het steuncomité. Hij vindt de maatschappelijke betrokkenheid die jongeren ervaren erg waardevol. “Oudere generaties verkondigen soms dat jongeren die niet zouden vertonen, maar ik geloof daar niets van. Ik zie heel veel engagement. Ik denk dat de Samenlevingsdienst een mooie plaats kan zijn om jongeren zich maatschappelijk te laten engageren en positioneren.”

Daar is ook moraalfilosoof Patrick Loobuyck van overtuigd: “Voor een samenleving is het interessant dat je de mogelijkheid biedt aan jonge mensen om zich in te zetten voor praktijken die het niveau van vrijwilligerswerk overstijgen. Daar kan de samenleving trouwens ook zelf beter van worden. Vanuit het oogpunt van jonge mensen bewijst de praktijk en het succes in het buitenland dat er ook vraag naar is. We zien dat een bepaald deel van de jongeren vatbaar is om in zo een traject te stappen en zich op die manier te verrijken. Dit is een project dat jezelf ten goede komt en je gevoelig maakt om ook in de toekomst bij te dragen aan de samenleving.”

Zin om als organisatie enthousiaste jongeren te ontvangen? Neem contact op met Zoë Hendrickx, zij stelt de Samenlevingsdienst graag aan je voor.