Bruto Lokaal Geluk
Politiek gebeurt niet alleen in parlementen. Iedereen kan een rol spelen, en overal kan je een verschil maken. Met de campagne ‘Bruto Lokaal Geluk’ biedt Muntuit, een Vlaamse sociaal-culturele organisatie, concrete mogelijkheden om als burger zelf aan de slag te gaan. Door kleine, maar betekenisvolle acties te ondernemen, kan je het welzijn in jouw buurt verbeteren én een duidelijk signaal sturen naar je lokaal bestuur!
Hoe werkt het?
Het begint met eenvoudige stappen die een groot effect kunnen hebben. Enkele voorbeelden:
- Kook met lokale producten: Nodig je vrienden uit en kook samen met lokale producten. Dit versterkt de lokale economie, verkleint je ecologische voetafdruk en versterkt de band met je buren.
- Deel je auto via een deelplatform: Gebruik je jouw auto niet dagelijks? Volg een infosessie en ontdek of je jouw auto kan delen met je buren. Zo zijn er minder auto’s op de weg en verkleint de CO2-uitstoot.
Van onderuit samen een verschil maken
Burgers organiseren zich steeds vaker om zelf actie te ondernemen rond belangrijke thema’s, zoals duurzaamheid, mobiliteit, welzijn, zorg en democratie. Bruto Lokaal Geluk wil ook burgers bereiken die niet of minder betrokken zijn of die niet weten hoe ze kunnen bijdragen. Op www.brutolokaalgeluk.urbain.app vind je een mooi overzicht van concrete acties om het lokaal geluk te verhogen. Die inzet wordt gewaardeerd met Bruto Lokaal Geluk munten!
Waarom Bruto Lokaal Geluk?
Een goede gemeente draait om hoe gelukkig mensen zich voelen en hoe ze met hun omgeving omgaan. Hoewel vaak gezien als iets subjectiefs, zijn er manieren om welzijn objectief te meten. Internationaal wordt de Happy Planet Index (HPI) veel gebruikt. Muntuit heeft zich door de HPI laten inspireren en het Bruto Lokaal Geluk (BLG) ontwikkeld. Dit meetinstrument vergelijkt Vlaamse steden en gemeenten op basis van welzijn.
Hoe wordt de BLG-score berekend? Simpel. De levensverwachting van de inwoners wordt vermenigvuldigd met hun geluksgevoel en gedeeld door de CO2-uitstoot per inwoner. Zo meten we hoe een ‘goed en gelukkig leven’ een inwoner heeft in verhouding tot de impact op het klimaat.
Benieuwd hoe jouw gemeente scoort? Neem een kijjkje op www.brutolokaalgeluk.be.
Wat betekent de BLG-score voor jouw gemeente?
Bij de BLG-ranking zien we dat rijke gemeenten, die vaak hoog scoren op lijsten gebaseerd op welvaart, lager kunnen eindigen op de lijst van Bruto Lokaal Geluk. Bijvoorbeeld, Sint-Martens-Latem, bekend als een van de rijkste gemeenten, staat slechts op plek 49 op de BLG-lijst. De inwoners voelen zich weliswaar erg gelukkig, maar hun CO2-uitstoot is hoog. Gemeenten die inzetten op duurzaamheid, gemeenschapsgevoel en welzijn, scoren vaak beter op de BLG-lijst.
Geïnspireerd door deze campagne? Verhoog het Bruto Lokaal Geluk in jouw gemeente en ga zelf aan de slag op www.brutolokaalgeluk.urbain.app!
Bruto Lokaal Geluk is een campagne van Muntuit vzw met partners COSH!, Ray & Jules, Tintelijn, Boeren & Buren, De Transformisten, LETS Vlaanderen, Dégage, The Aqcuired, WePlog. Alle informatie vind je op www.brutolokaalgeluk.be.